Okuyuş

İBRAHİM SURESİ : 24. AYET

İBRAHİM SURESİ : 24. AYET

26.06.2019

اَلَمْ تَرَ كَيْفَ ضَرَبَ اللّٰهُ مَثَلًا كَلِمَةً طَيِّبَةً كَشَجَرَةٍ طَيِّبَةٍ اَصْلُهَا ثَابِتٌ وَفَرْعُهَا فِي السَّمَٓاءِۙ

Görmedin mi/değerlendirmedin mi Allah misalleri nasıl ortaya koyduğunu: Temiz/tayyip kelime, kökü  sabit, dalları gökte olan temiz/tayyip bir ağaç gibidir.

Kelime Açıklamaları

ESALE: اصل

Bir şeyi iyice bilinceye kadar aslını araştırmak, et bozulmak, değişmek, bir şey köklü , sağlam olmak, asil olmak, kök, menşe, dip, sebep, dayanak,  orijinal, gerçek, temel, vekil olmayan, ikindi akşam arası, nesep, şeceresi.

TÂBE: طاب

Güzel, helal, temiz olmak, gönül hoşluğu, bir şeyi güzel ve temiz kılmak, bağışlamak, iyi görmek, güzel bulmak.

DARABE: ضرب

Vurmak, bir şeyi diğer bir şeye vurmak, bir kimseyi salıvermeyip tutmak, mühürlemek, şekil, çarpma, vurma, darbı mesel, anlatım, misal, gaza ticaret vs. için diyardan çıkıp gitmek, geçip gitmek, ifsat etmek, çalkanmak, eliyle işaret etmek, aralarını bozmak, yeryüzünde yürümek ayağı yere vurmak, yolculuk, nefesli çalgı çalmak.

FERAA: فرع

Dağa çıkmak yükselmek, aşağı inmek, dolaşmak, konmak, bir şeye başlamak, kavmin aralarını bulmak, kefil olmak, dallı budaklı olmak,  yüksekte olan su akıntıları, ağacın dalı, şube, adamın çocukları, dağın zirvesi, azdırmak, kibirlenmek, firavun.

ŞECERA: شجر

Ağaç, Ağacın yere sarkan dallarını yukarı kaldırmak, , eve direk dikmek, bir şeyi diğer şeye tutturmak, birini bir işten vazgeçirip alıkoymak, insanlar arasında bir şey ihtilaflı ve çekişmeli olmak, münazaa kavga etmek, engeller, sık ağaçlık., Bir kişinin, bir ailenin kökü durumunda olan en uzak atalardan başlayarak gövde ve dallar konumundaki babaları ve onların çocuklarını gösteren ağaç şeklinde şematik çizime şecere denir. Ayrıca soy ağacı, soy kütüğü, ensâb kütüğü, nesepnâme, silsilenâme kelimeleri de bu anlamda kullanılmaktadır.

Önceki Sonraki

Yorum Yapınız

Güvenli Kodu : Güvenlik Kodu